Kuchnia nie tylko do gotowania
Idealna kuchnia łączy w sobie wiele funkcji – nie służy tylko do gotowania i spożywania posiłków, ale pozwala też przyjemnie spędzić czas. Funkcjonalna i estetyczna kuchnia bardzo często staje się sercem domu, ulubionym miejscem całej rodziny.
Przejdź do akapitu:
Pomysłów na aranżację przestrzeni kuchennej jest całe mnóstwo, dlatego trudno wyodrębnić w tym obszarze wiodące trendy. Stylistyka oraz zastosowane rozwiązania związane są przede wszystkim z indywidualnymi potrzebami i upodobaniami domowników. Urządzając kuchnię, należy wziąć pod uwagę cały szereg wymogów, które podporządkowane są przede wszystkim przestrzeni. Praktyczną i zachwycającą pod względem estetycznym kuchnię - bez względu na to, czy mamy do czynienia z małą, dużą, otwartą czy zamkniętą przestrzenią – uzyskamy dzięki dobrze przemyślanemu planowi, który obejmie komfort pracy, bezpieczeństwo, higienę oraz spektakularne wrażenia wizualne.
ARANŻOWANIE MAŁEJ KUCHNI
Małe mieszkanie, najczęściej oznacza także niewielką kuchnię, która dzięki dobrej organizacji i zastosowaniu odpowiednich trików może wyglądać przestronnie i być naprawdę funkcjonalna. Aranżacja małej kuchni to nie problem, a kreatywne wyzwanie! Przede wszystkim oszczędzajmy przestrzeń, zapewnijmy mobilność i dostępność do kuchennych szafek, sprzętów i zakamarków. Wyeliminujmy z ich otoczenia wszystkie zbędne elementy. Mała kuchnia powinna być prosta i zabudowana. Przeszklone fronty wiszących szafek optycznie powiększą przestrzeń. Doskonale sprawdzą się także otwarte półki. Ułożona na nich zastawa będzie pełniła podwójną funkcję – praktyczną oraz dekoracyjną. Odpowiednio podświetlone półki pozwolą uzyskać wrażenie głębi. Pamiętajmy, że nawet w małej kuchni znajdzie się miejsce na pomagającą oszczędzić czas oraz energię zmywarkę!
KOLORY
KOLORY ŚNIEŻKA SATYNOWA
- 575 UPOJNA AMBROZJA
KOLORY ŚNIEŻKA KUCHNIA-ŁAZIENKA
- 803M zniewalająca wanilia
W aranżacji kuchni o różnych kubaturach ważna jest odpowiednia kolorystyka, która wywoła określony efekt wizualny. W małych wnętrzach stawiajmy na jasne kolory w odcieniach energetycznej i pobudzającej apetyt żółci. Elegancki charakter nada połączenie tej barwy z odcieniem jasnej szarości. Takie zestawienie optycznie powiększy przestrzeń. W pomieszczeniach o większej powierzchni możemy pozwolić sobie na wprowadzenie ciemniejszych tonacji, np. niezwykle modnej w tym sezonie zieleni. Można przełamać ją szarością, odcieniami bieli lub seledynu.
KUCHNIA Z JADALNIĄ
Połączenie kuchni z jadalnią jest powszechnie stosowanym rozwiązaniem zarówno w małych, jak i dużych mieszkaniach i domach, ponieważ jest niezwykle wygodne oraz naturalne – umożliwia szybkie i łatwe przenoszenie przygotowanych potraw. W niewielkich rozmiarów kuchnio-jadalni warto zastosować stół z opuszczanym blatem oraz składane krzesła, które zawieszone na ścianie stanowić będą nowoczesną ozdobę. Mając do czynienia z dużą przestrzenią, możemy pozwolić sobie na wstawienie do kuchni dużego stołu, który będzie stanowił centralny punkt aranżacji. Łącząc kuchnie z jadalnią możemy zdecydować się na rozwiązania spajające obie przestrzenie w harmonijną całość lub skontrastować je za pomocą odmiennej kolorystyki lub innej podłogi – w części kuchennej można zastosować praktyczne płytki, natomiast w części jadalnianej efektowny, drewniany parkiet.
KUCHNIA OTWARTA NA SALON
Urządzając mieszkanie lub dom można pójść o jeszcze jeden krok dalej, łącząc ze sobą kuchnię, jadalnię oraz salon – jest to świetny sposób na wyeliminowanie zbędnych podziałów przestrzeni. Strefa gotowania, posiłków i relaksu stanowi estetyczną i funkcjonalną jedność. Otwarta przestrzeń pomiędzy kuchnią, a salonem daje poczucie swobody oraz ułatwia interakcję pomiędzy osobą gotującą, a czekającymi na posiłek domownikami. Komunikację jeszcze bardziej ułatwi obecność kuchennej wyspy, która zachęca do wspólnego gotowania, a także stanowi dodatkową przestrzeń do przechowywania. Wyspa subtelnie rozdziela kuchnię, jadalnię oraz salon, bez zaburzania panującej między nimi harmonii.
Ergonomia w kuchni - ciąg technologiczny i strefy funkcyjne
Dzięki przemyślanemu rozmieszczeniu szafek oraz sprzętów, czyli odpowiedniemu „ciągowi technologicznemu”, możemy znacznie skrócić czas przygotowania potraw oraz ułatwić sobie pracę. Urządzając kuchnię, w pierwszej kolejności należy wziąć pod uwagę wszystkie wykonywane w niej czynności – począwszy od wypakowywania zakupów, przez obieranie, krojenie, gotowanie, na sprzątaniu skończywszy – a następnie zaprojektować przestrzeń w sposób ułatwiający ich wykonywanie. Lodówka, blat, zlew oraz kuchenka, tworzące tzw. „trójkąt roboczy”, powinny być rozmieszczone w odpowiednich odległościach gwarantujących swobodne i szybkie poruszanie się między nimi. Przestrzeń kuchenną dzielimy rozmieszczając niezbędne sprzęty na 5 podstawowych stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowania oraz gotowania. W kuchni o kwadratowym kształcie możemy ułożyć wyposażenie kuchni w kształcie litery U. W prostokątnej przestrzeni warto zastosować zabudowę jednorzędową, to jest umieścić szafki i sprzęty AGD po jednej stronie pomieszczenia lub ustawić je w kształcie litery L. Tego typu rozmieszczenia zapewniają doskonałą ergonomię pracy i komfort.
ORGANIZERY KUCHENNE – to pojemniki z przegrodami, pomagające w utrzymaniu porządku w szufladach – najczęściej służą do segregowania sztućców.
TRÓJKĄT ROBOCZY
Częstym błędem jest niezachowanie odpowiednich odległości pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem, a kuchenką. Sprzęty te należy oddzielić od siebie blatami – wtedy praca w kuchni będzie o wiele bardziej wygodna.
WYSOKOŚĆ BLATÓW – standardowo blaty usytuowane są na wysokości 85 cm od podłogi, jednak wysokość blatu powinna zostać dostosowana do średniego wzrostu domowników.
SYSTEMY CARGO – zamontowane na prowadnicach kosze, stanowiące alternatywę dla tradycyjnych półek i szuflad, umożliwiają szybkie, łatwe i ciche otwieranie szafek.
USYTUOWANIE KUCHENKI – płyta grzewcza nie powinna znajdować się w narożniku. Po obu stronach kuchenki powinny znajdować się obszerne blaty, które umożliwią nam zdjęcie i swobodne odłożenie garnka.
NAJMODNIEJSZE STYLE W ARAŻACJI KUCHNI
STYL TRADYCYJNY – tradycyjna kuchnia nasycona jest mnogością elementów. Subtelnie zdobione meble najczęściej wykonane są z litego drewna. W tradycyjnej kuchni powinno znajdować się dużo zamkniętych szafek. Tego typu kuchnie są zawsze przytulne i rodzinne.
STYL NOWOCZESNY – to przede wszystkim proste linie mebli – matowych lub na wysoki połysk – w monochromatycznych barwach. Nie ma w niej miejsca na zbędne dekoracje. Ozdobą wnętrza są designerskie sprzęty i oryginalne przedmioty użytkowe.
STYL RUSTYKALNY – w stylu rustykalnym tradycja i przeszłość spotyka się z jakością i funkcjonalnością. Finezyjne meble z litego drewna, haftowane serwetki i tradycyjne dekoracje zestawione są z nowoczesną technologią i sprzętami w stylu retro.
STYL SKANDYNAWSKI – to prostota, funkcjonalność, zamiłowanie do natury i jasnych kolorów. Skandynawskie kuchnie są przestronne i świetliste, często połączone z jadalnią oraz salonem. Dominujące materiały to drewno, kamień, ceramika oraz bawełniane lub lniane tkaniny.
Artykuł pochodzi z Dekoratorium Magazyn Nr 1 (16) 2017. Autor: Marta Brzezińska Więcej inspirujących porad i fotografii na stronie www.dekoratorium.com |
Przeczytaj także:
Kuchnia otwarta na przedpokój – jak ją zaaranżować i jakie kolory dobrać?
Kuchnia z wyspą – zobacz najlepsze inspiracje kolorystyczne.
Jak urządzić salon z białą kuchnią? Pomysły na praktyczne i modne wnętrze