Żółty kolor ścan w pomieszczeniach kuchennych jest niemal zawsze dobrym pomysłem. Wnosi on do wnętrza pozytywną energię i światło, nastraja optymistycznie, pobudza do działania i poprawia apetyt. W zasadzie istnieją tylko dwa powody dla których powinniśmy zrezygnować z żółtych odcieni. Pierwszy -gdy kolor ten nie pasuje do pozostałych elementów wyposażenia, drugi -gdy żółtego po prostu nie lubimy.
Jeśli obydwa te powody nas nie dotyczą, możemy śmiało sięgać po tę barwę z dużym prawdopodobieństwem tego, iż efekt końcowy nas pozytywnie zaskoczy.
Żółty kolor występuje w tak wielu odcieniach, że w zasadzie „żółta kuchnia” za każdym razem oznacza niemal coś zupełnie innego. Możemy bowiem przy pomocy żółtej farby wyczarować wnętrza o różnym temperamencie i atmosferze, w zależności od tego jaki mamy pomysł i do jakiego celu zmierzamy. Od lekko zielonkawych odcieni, znakomicie sprawdzających się w nowoczesnych aranżacjach po tonacje bliskie pomarańczy; od intensywnie nasyconych przez pastele po złamane biele.
Żółte ściany najlepiej sprawdzają się wnętrzach o dość dużej powierzchni ale z małą ilością światła dziennego. Im wnętrze jest mniejsze tym kolor powinien być jaśniejszy. Ponure, smutne, cieniste wnętrza kolor ten może zmienić w pełne ciepła i optymistycznego blasku. Pamiętajmy jednak, że żółty jest kolorem ciepłym, a więc optycznie zmniejszającym wnętrze. Jeśli mamy niewielką kuchnię lepiej sięgnijmy po odcienie jasne lub pomalujmy intensywną barwą tylko jedną ścianę.
Wybierając odcień żółtego do swojej kuchni dopasujmy go temperaturą do innych elementów wyposażenia.
Jeśli mamy kuchnię nowoczesną, przeważają w niej elementy szklane, stalowe, a kolorystyka mebli jest zimna (biel, czerń, szarość) to mamy większą swobodę wyboru. Do takiej kuchni pasują zarówno słoneczne warianty kolorystyczne jak i te chłodniejsze, wpadające w zieleń lub szarawe.
Jeśli w kuchni jest wiele elementów drewnianych, ceramicznych lub złotych i miedzianych, lepiej jest wybrać tonacje ciepłe, jesienne, które będą współgrać odcieniem z innymi elementami wnętrza i wzajemnie się kolorystycznie podkreślać.
Aktualne trendy sugerują, by kolory we wnętrzach kuchennych harmonizować. Silne kontrasty są niewskazane. Żółty zestawiamy więc we wnętrzu z odcieniami czerwieni pomarańczowego lub zieleną. Najlepiej jednak tworzyć łagodne połączenia z bielą, szarością, czernią lub monochromatyczne kompozycje.
Przeczytaj również:
Żółty salon - aranżacje wnętrz
Cegła w kuchni - inspiracje aranżacyjne
Jaki kolor ścian do białych mebli w kuchni? Poznaj nasze propozycje